egynyariviragok

Árvácska

Muskátlik

Futó virágok

Dragon Wing

Gumós begónia

Képgaléria

Vissza a főoldalra

Sokféle szép növényt ültethetünk a kertünkbe, füveket, cserjéket, fákat, de az igazi színfoltot az egynyári virágok fogják adni, amit ezek közé, alá vagy mellé ültetünk! A Petúniák, Begoniák, Dáliák...stb. teszik igazán széppé és illatossá kertünket! A lentiekben felsorolom azokat a tavaszi virágokat, amelyeket árulni fogunk kertészetünkben.
Az egynyári virágok ára: 120 Ft/db.

A növényekhez fűzött leírások a saját véleményemet és tapasztalatimat tartalmazzák!!!
A növények szakszerű leírását megtalálják az egynyári virágok lap.hu oldalán.
További képeket a virágokról, a képgaléria egynyári virágok albumában találhatnak.

 

 

Lobularia maritima(Alissum)- magyarul - Fülesternye


Ismertebb nevén illatosternye vagy mézvirág. Nagyon illatos virága egész nyáron virágzik, a növény alacsony (10-20cm) de elterülő így teljesen kifejlődve 30-40cm átmérőjű majdnem szabályos kőralakú bokrot nevel. A virága lehet fehér,rózsaszín vagy liláskék, mi csak fehér színben termesztjük. A meleg napos helyet szereti, ültetés után párszor öntözzük meg, de később jól tűri a szárazságot, nem kényes majd, hogy nem igénytelen növény. Egyetlen hibája, hogy nagyon szereti a Káposztabolha, ez az apró fekete pattogó bogár képes úgy megrágni az alissumot, hogy csak a száraz hajtások maradnak belőle. Kártételét korán észre lehet venni, mert a leveleire apró lyukakat rág. Szerencsére bármelyik rovarlőszer elpusztítja, így érdemes még a fertőzés kezdetén megpermetezni. Ültethetjük ágyásokba szegélynek, nagyobb növények közé lazító vagy talajtakaró növénynek, sírokon és sziklakertekben is jól mutat.

 

Antirrhinum majus - magyarul - Oroszlánszáj


Az oroszlánszáj vagy tátika bizonyára mindenkinek ismerős. Ez a tátika majd nem ugyan olyan, mint ami a kertekben lenni szokott csak egy nemesített fajtája, ami alacsony növésű és sokkal több színben kapható. Ez adja egyben az értékét is mivel szép színfoltokat ültethetünk belőle. Szintén mediterrán növény így a napos meleg helyet kedveli, de a víz és tápanyag igénye magasabb ezért rendszeresen öntözzük, és ha van, rá mód néha tápoldatozzuk is. Betegségei ritkák esetleg rozsda, ami ellen réztartalmú szerrel védekezhetünk és levéltetvek, ami ellen valamilyen enyhe rovarölővel. Szabadföldi ágyásokba, sírokra ültethetjük.

 

Begonia semperflorens - magyarul - Begonia


Sokan ismerik szőlő virágként, Brazíliából származik, melegigényes növény. Bár kiültetéskor sok vizet kíván, amikor megeredt és megerősödött az egyik legstrapabíróbb növény, nyugodtan ültethetjük a leg melegebb, leg naposabb helyre is egész nyáron virágozni fog, még az olyan forró nyarakon is, mint a tavalyi. Három színben termesztjük (fehér, rózsaszín, piros) de mivel van belőle zöld levelű és bronz levelű így tulajdonképpen hat féle szint lehet variálni kiültetéskor. Szinte bárhova ültethetjük, igaz minden növény a szabadföldi ágyásban érzi jól magát, de a begónia azon kevesek egyike, ami kibírja a nagy melegeket is valamilyen edényben (virágláda, kővályú, tálak..stb.). Betegségei elhanyagolhatóak, esetleg lisztharmat az is inkább csak zárt helyen.

 

Begonia tuberhybrida - magyarul - Gumós begónia


Szintén meleg igényes növény, de ellentétben az előző begóniával ez nem tűri az erős napfényt. A növekedése, virágzata is jóval nagyobb így nagyobb a víz és tápanyag igénye is. Mivel általában edényekbe, ládákba ültetjük, minden képen tápoldatoznunk kell a nyár folyamán, mert a sok öntözéssel kimossuk a tápanyagot a földjéből és a növény elkezd sárgulni. A nevében is benne van, hogy gumót növeszt, késő ősszel hagyjuk a növényt kiszáradni (visszahúzódni) és száraz hűvös helyen átteleltethetjük. Edényekbe, virágládákba ültethetjük, de tűző napra soha ne tegyük. Bővebben a
gumós begónia oldalon!

 

Catharanthus roseus - magyarul - Rózsameténg


Amilyen forró és száraz volt mostanában a nyár ez a növény az egyik legjobb választás, ha napos helyre akarunk ültetni valamit és nincs lehetőségünk az állandó öntözésre és tápoldatozásra. Sivatagi rózsának, vinkának illetve lusta asszony virágjának is nevezik utalva a kimondottan nagy szárazságtűrő képességére. Azért ültetés után egy párszor meg kell öntöznünk, de ha megerősödött már nagyon jól tűri a szárazságot. Meleg igényes növény ezt vegyük figyelembe az ültetésénél, sokan kiültetik már tavasszal, amikor még hidegek az éjszakák ilyenkor megfáznak a növények, sárgulnak, lehullnak a levelei legjobb esetben is megállnak a fejlődésben és utána is csak nehezen indulnak be újra. Legjobb, ha kora tavasszal árvácskát ültetünk, és amikor az árvácska már elvirágzott akkor ültetjük a vinkát. A meleg igénye miatt, amikor tavasszal elkezdjük árulni még nagyon kicsik a növények, de ehhez képest 30-40 cm-es bokrok, lesznek nyár közepére. Ágyásokba, sírokra ültethetjük napos, meleg helyre.

 

Celosia argentea - magyarul - Kakastaréj


A kakastaréj tollas virágzatú, törpe fajtáját termesztjük. A növények nem lesznek magasak kb. 20-25 cm-re nőnek, Sárga, narancssárga, piros és lila virágai egész nyáron folyamatosan virágoznak. A meleg napos helyet szereti, tápanyagigényes, ezért jó szerkezetű tápanyagban gazdag földbe ültessük. Szép messziről virító színes ágyásokat ültethetünk belőlük. Betegségei közül talán a rozsda, ami ellen érdemes védekezni.

 

Senecio cineraria - magyarul - Hamvaska


A legtöbben nyuszifül-ként ismerik, szép hamvas leveleivel díszít, virága jelentéktelen késő ősszel virágzik. Hamvas, ezüstös szára és levele viszont szép színfoltot ad minden virágágyásban. Ültethetjük szegélynek, talajtakarónak vagy lazító színfoltnak más virágzó egynyáriak közé, napos, félárnyékos helyre (sok helyen szerepel majd ez a félárnyékos kifejezés, a legtöbb növény az olyan helyet szereti ahol nem süti reggeltől estig a nap, hanem vagy csak délelőtt vagy csak délután, az ilyen helyet nevezzük félárnyékosnak.) Igénytelen, hideg tűrő növény egy telet át is telel, így az árvácskától kezdve bármelyik növénnyel összeültethető.

 

Dalia pinnata - magyarul - Dália


Törpe dáliából a dupla virágú Fresco fajtát termesztjük, bár törpe dália azért az ültetésénél vegyük figyelembe, hogy nyár közepére egy jó 40 cm-es bokor lesz belőle, ne ültessük túl közel egymáshoz a növényeket. Szín keverék magot vetünk, így nagyon sok színből lehet választani, de a különleges, érdekes színekből általában csak pár darab van közöttük. Meleg igényes növény, napos félárnyékos helyre ültessük, eleinte gyakran majd később már csak nagy szárazságban kell öntöznünk. Nagy lombot nevel ezért a tápanyag igénye is nagy. Mint minden növény a dália is szabadföldi ágyásban mutat a legjobban, de ültethetjük edényekbe, vályúkba, ilyenkor mindenképpen tápoldatoznunk kell. Betegségei kártevői a fekete levéltetű, ami ellen még csak tudunk védekezni, de a leg bosszantóbb a mesztelencsiga, amitől igen nehéz megszabadulni.

 

Lobelia erinus - magyarul - Lobélia


Virág ágyásokban szegélynek talajtakarónak ültethetjük, alacsony, elterülő növény, virága kék vagy fehér egész nyáron virágzik. Meleg igényes növény, napos, félárnyékos helyet kedveli, víz igénye közepes, túlöntözni nem szabad, mert hajlamos a berothadásra. Ültethetjük sírokra, sziklakertekbe, edényekbe is magasabb növények alá talajtakarónak, de önmagában is jól mutat. Jelentős betegsége, kártevője nincs.

 

Gazania rigens - magyarul - Záporvirág


Legtöbben napvirágként ismerik, mivel csak a napon nyílik ki, estére és borult időben pedig becsukódik a gerberához hasonló virága. A fehértől a több féle sárgán keresztül a pirosig sok színben nyílnak nagyon mutatós virágai. Napos, meleg helyre érdemes ültetnünk ahhoz, hogy egész nyáron virágozón, mivel melegigényes növény nem érdemes korán kiültetni, csak amikor már igazán jó idő van. Víz és tápanyag igénye közepes, inkább szárazság tűrő, a túlöntözését kerüljük. Kártevői közül a fekete levéltetvek azok, amelyek ellen védekezni kell.

 

Impatiens walleriana - magyarul - Nebáncsvirág


Sokféle képen nevezik így például pistikének is bár inkább István, mert ha árnyékos, nyirkos helyre akarunk valamilyen szép, egész nyáron virágzó nővényt akkor az impatiens a legjobb választás. Meleg igényes növény az árnyékos, félárnyékos helyet szereti, de az új fajták a napos helyeken is szépek lesznek megfelelő öntözés, tápoldatozás mellett. A pistikénél is fellép az a helyzet, amit sok helyen leírok, hogy mivel sokat kell majd a nyár folyamán öntöznünk így a sok öntözéssel kimossuk a tápanyagot a földjéből ezért jó pár alkalommal tápoldatoznunk is kell. Sok helyre ültethetjük: árnyas fasorok alá, a ház árnyékában lévő ágyásokba, de például jól mutat az északi fekvésű ablakunk virágládájában is.

 

Mimulus burnetii - magyarul - Bohócvirág


Még egy, vagyis kettő árnyékkedvelő nővény következik a Bohócvirág, bár a nevük azonos két teljesen más habitusú növényről van szó az egyik a kis bohóc és eggyel lejjebb a nagy bohócvirág. Igényeit tekintve egyformák az árnyékos, félárnyékos helyet szeretik. Ez a kisbohóc, krémszínű, borvörös, narancs, piros és sárga színben kapható, alacsony növekedésű, de az ültetésnél hagyjunk helyet a nővények között, mert hajlamos az elnyúlásra. Elég nehéz rávenni, hogy egész nyáron virágozón ezért zöldujjuaknak, kísérletező kedvűeknek ajánlom.

 

Mimulus burnetii - magyarul - Bohócvirág


A nagy bohócvirág különleges, sárga, piros foltos virága is, és a nővény maga is nagyobb, mint az előző bohócvirág. Igénye ugyan az. Ezt a növényt is nagy térállással ültessük, ha mégis elnyúlna, visszavágással még rávehetjük az újbóli virágzásra.

 

Portulaca grandiflora - magyarul - Porcsinrózsa


Régen a vidéki házak előtt az árokpartok szélén a kerítések tövében szinte elmaradhatatlan volt ez az igénytelen, de nagyon mutatós sokszínű virág. Legtöbb helyen kukacvirágként ismerik és amióta megjelentek telt virágú fajtái ismét kezd népszerűvé válni. A napos, meleg helyet kedveli, kimondottan napfényigényes szép telt virágai csak a napon nyílnak, víz és tápanyag igénye kicsi, alacsony elterülő bokrot növeszt ezért szegélynek, talajtakarónak ültethetjük, jól mutat sziklakertekben is. Egész nyáron virágzik és sokat, a rengeteg toktermésből pedig szétszóródnak a magok, így a következő évben is lesz porcsinrózsánk, ha a gyomlálásnál vigyázunk.

 

Petunia grandiflora - magyarul - Petúnia


Tulajdonképpen nem is tudom kell-e valamit is írnom róla annyira közismert virág. A petúnia az egyik legnépszerűbb virágunk, nagyon sok fajta van belőle az apró virágú minitől kezdve a futópetúniáig. Ez a grandiflora a nagyvirágú fajta a helyétől és ápolásától függően maga a növény is nagy lesz, persze nem magasságban, inkább terjedelmében. Napfény és meleg igényes, rendszeres öntözést igényel, de a túlöntözését kerüljük. A túlöntözött növények elkezdenek sárgulni és elnyúlnak. Itt is leírom, hogy minden növény szabadföldi ágyásokban lesz a legszebb, ez így van a petúniával is, de azért ültethetjük edényekbe, kővályúkba, esetleg balkonládába is, azért ha anyagilag megtehetjük, ládába inkább futópetúniát ültessünk. Sajnos a zöld levéltetvek és a meztelen csigák is nagyon szeretik, ezek ellen védekeznünk kell.

 

Petunia grandiflora double - magyarul - Petúnia


Teltvirágú vagy duplavirágú petúnia, nevezik szegfűpetúniának is mivel telt virágai a szegfűre hasonlítanak. Növekedése, igényei megegyeznek az előzőével csak a virág formája és mérete más, nagyobbak és szebbek a virágai, sajnos ezt azzal kell megfizetnünk, hogy kevesebb virágot hoz.

 

Petunia grandiflora - magyarul - Petúnia


Egy pár szóban csak a színválasztékról: fehér, piros, burgundi, orchidea, rózsaszín és kék színben fogunk petúniát árulni.

 

Salvia splendens - magyarul - Paprikavirág


Egy másik közismert virágunk a paprikavirág nagy piros virágai messziről virítanak, több fajta van belőle a különbség a növekedésében van közöttük mi a közepes növésű fajtát áruljuk ez kb. 30-40cm-es lesz. Napos meleg helyre ültessük, nagy törődést nem igényel. Párszor öntözzük meg, ha tehetjük tápoldattal, akkor a levelei szép sötétzöldek lesznek. Kártevői közül a levéltetvek ellen kell védekeznünk.

 

Tagetes patula - magyarul - Bársonyvirág


Népies nevét nem túl kellemes szagáról kapta: Büdöske, bár jó illata, nincs de virágai nagyon mutatósak. Ez a büdöske, a patula alacsony növésű, sok kisebb virágot hozó fajta. Sok színben létezik, mi csak a képen látható pirosas, narancsosan erezett virágú fajtát termesztjük. Alacsony növekedésű így ültethetjük szegélynek ágyások szélére, utak mellé, de kővályúkban, edényekben is jól mutat. Napos, meleg helyet szereti, árnyékba ne ültessük, mert elnyúlik és sokkal kevesebb virágot hoz. Igénytelen növény, ha jó szerkezetű talajba ültetjük, egy-két öntözésen kívül mást nem igényel.

 

Tagetes erecta - magyarul - Bársonyvirág


Szintén büdöske, de a nagyvirágú büdöske, ebből is sok fajta van, amelyek általában a magasságukban térnek el. Mi a legalacsonyabb fajtát termesztjük sárga és narancssárga színben. Igényei megegyeznek az előzőével, a magassága is, de a virága sokkal nagyobb, labdaszerű gömb alakú. Itt is úgy van, hogy a nagy virágból viszont kevesebbet kapunk, virágait egyesével, kettesével egymásután hozza, ezért amikor már látszik, hogy elnyílnak, akkor csípjük ki az elnyíló virágot így előbb hozza a következőt. Ezzel megelőzhetjük a nagyfejű büdöske legnagyobb hibáját a berothadásra való hajlamát, ugyan is a nagy virág összegyűjti a vizet, megáll benne, és ha nem tud kiszáradni, elkezd rothadni, amit ha nem veszünk észre, akkor a virág belerothad a növény közepébe és az egész növényt elpusztítja. Ez álltalában kora tavasszal szokott előfordulni, amikor még sok eső esik, később, amikor megjönnek a nagy melegek ez már nem szokott bekövetkezni.

 

Verbena hibrida - magyarul - Kerti verbéna


A kedvencem. A verbénát a kerti vasfű nagyon sok fajtájából nemesítették ki. Hibrid, úgy nemesítették ki, hogy alacsony, tömött bokrot neveljen, és abból álljanak ki ernyős virágai, amik sokáig virágoznak, sok színben kapható, nekünk fehér, piros, rózsaszín, narancssárga, kék-szemes, piros-szemes színben lesz. Meleg és napfényigényes növény, a vízigénye közepes, ültetés után egy ideig többször majd egyre kevesebbszer öntözzük, akkor is, ha lehet tápoldattal. A nálunk kapható verbéna alacsony növésű, jól bokrosodó fajta, növekedése az öntözéssel és a tápoldatozással jól szabályozható, minél szárazabban tartjuk annál kompaktabb növényt kapunk. Nagyon szép virágai mindenhol jól mutatnak, ültethetjük virágágyásokba, utak, járdák mellé szegélynek, edényekbe, vályúkba, ládákba. Egyetlen hibája, hogy amilyen szép olyan finom is lehet, mert minden kártevő szereti: az atka, a levéltetű, a tripsz, a meztelencsiga. Egy-két rovarölös permetezést azonban szerintem mindenképpen megér.

Zinnia elegans - magyarul - Rézvirág


A házi kertekben sok helyen megtalálható legényrózsa egy nemesített változata, nemesítés itt is a növekedés nagyságára összpontosul, vagyis inkább a növekedés kicsinyítésére. A nálunk kapható zinnia alacsony növésű, bokrosodó fajta, magassága tulajdonképpen a kertészetben dől el, amilyen alacsonyra sikerül megcsinálni olyan alacsony lesz kiültetés után, ugyanis kiültetés után már nem sokat nő inkább bokrosodik. A meleg napos helyet szereti, az öntözést meghálálja, de a túlöntözést kerüljük.

vissza a lap elejére

© 2007 pammerendre.hu