gumos
ÁrvácskaMuskátlikFutó virágokDragon WingEgynyári virágokKépgalériaVissza a főoldalra
 Begónia tuberhybrida

Gumós begónia


Egy másik nagyon szép begónia fajtával folytatjuk, ez a gumós begónia. Kimondottan árnyékkedvelő nővény a tűző napot egyáltalán nem viseli el, a levelei és a virágai is megégnek az erős napsütéstől, ezért csak árnyékos helyre ültessük, de árnyékos helyre a leg jobb, a legszebb és a leg mutatósabb virág.
Nos, ebből a mondatból kitűnik, hogy az egyik kedvenc virágom.

Pedig nem egyszerű megcsinálni, mert különlegesek az igényei. Különleges, mert ugyan, csak az árnyékban marad meg, de kimondottan melegigényes nővény. Különleges a víz igénye is, mert bár vízigényes növény és a nagy melegekben sokat kell öntözni tulajdon képen jól tűri a szárazságot is mert a gumóiban és a pozsgás szárában sok vizet tud tartalékolni. A tápanyag igénye is érdekes, mert az erős tápoldat megégeti a gyökereit, de tápanyag igényes növény. Ahhoz, hogy szép sötét lombú virágokat kapjunk elengedhetetlen a heti kétszeri tápoldatozás. A helyes keverési arányra nagyon vigyázzunk!

És, hogy hova ültessük, olyan helyre ahol nyáron de.10-töl du. 16-ig nem süti
a nap, erre kiválóan alkalmas az észak-északnyugti fekvésű ablakunk, teraszunk, utcafrontunk. Ültethetjük szabadföldbe fák, bokrok alá illetve árnyékban elhelyezett edényekbe is.

A nevében is benne van, hogy gumót növeszt, késő ősszel hagyjuk a növényt kiszáradni (visszahúzódni) és száraz hűvös helyen átteleltethetjük.
Rovar kártevője és betegsége kevés van, ezek ellen nem igen kell védekeznünk. Este ne öntözzük, mert ha a virágjában bent marad a víz éjszakára, az hajlamos a rothadásra.

vissza a lap elejére


© 2007 pammerendre.hu