futoviragok

Árvácska

Muskátlik

Egynyári virágok

Dragon Wing

Gumós begónia

Képgaléria

Vissza a föoldalra

 Futó növényekből több félét is termesztünk: futó muskátlit, futó petúniából kis és nagy virágut, futó verbénát, plectantust vagyis áltömjént, ami mint szúnyogűző terjedt el, bidenst ( más néven balkon gold ), amit a futó muskátli közé szoktak ültetni kellemes színfoltot adva sárga virágával illetve sanvitaliát ( tömpevirágot ) aminek szintén sárga a virága.

Futó muskátli:

Futó muskátliból (első kép) a hagyományos tiroli fajtát ültetjük. Közismert fajta mindenki megpróbálta már több-kevesebb sikerrel és általában jól is szokott sikerülni. Vehetünk belőle olcsó kiscserepes dugványt vagy drágább előnevelt nővényt is. Az előbbiből később és lassabban az utobiból előbb és gyorsabban lesz elfogadható, sok virágot és dús lombot nevelő növény. Bármelyiket is vesszük, néhány dologra figyeljünk:

A láda, amibe ültetjük minél mélyebb és szélesebb legyen, ültethetjük cserépbe is, de az is nagyobb legyen, mint amilyenben vettük (minimum a kétszerese), sokat így se várjunk tőle mivel a futó muskátli és általában a futó növények nagyon tápanyag igényesek, nagy lombot nevelnek és ehhez nagy gyökérzetet, mindehhez kevés egycserépnyi föld. Próba képen kiüthetünk egyet a cserepéből, azt fogjuk látni, hogy a cserépben már semmi sincs csak gyökér, ennek az a következménye, hogy hiába öntözzük, tápoldatozzuk már, nincs, ami megkösse a vizet és a tápanyagokat.

A második a föld lenne, de nincs nagy választási lehetőség, amit kapunk a benzinkutaknál, boltokban, áruházakban majdnem mind egyforma, persze a drágábbak között vannak jó minőségűek, de azt ki kell tapasztalni melyik a jobb.

A harmadik és legfontosabb a tápanyag-utánpótlás, ahogy az álló muskátliknál már leírtam a nyári nagy melegekben a sok öntözéssel kimossuk a tápanyagot a földből, ezért azt tápoldattal mindenképpen pótolni kell. Hetente legalább kétszer, de egy jól beállított és kipróbált hígítású tápoldattal akár minden öntözésnél tápoldatozhatunk.

Futó petúnia
Futó petúniából rózsaszint, fehéret, kéket, és lilát ültetünk. Ezeket 10,5-es cserépben vagy 25-ös kaspóban áruljuk, a cserepes futópetúniát ládák, virágvájuk, edények beültetésére használhatjuk (második, harmadik kép). A kaspósakat természetesen fel, ki és oda akaszthatjuk, ahol éppen helyünk van. (negyedik, ötödik...kép).

A futó petúniák ültetésére és igényeire ugyan az igaz, mint a futó muskátlira, csak hatványozottan. Sokkal tápanyag-igényesebb, a kaspós vagy edénybe, ne agy isten cserépbe ültetett futó petúniát szinte állandóan tápoldatozni kell.vissza a lap elejére


© 2007 pammerendre.hu