muskatli
Egynyári virágokÁrvácskaFutó virágokDragon WingGumós begóniaKépgalériaVissza a főoldalra
 


Pelargonium zonale:

álló vagy paraszt muskátli


Álló és futó muskátlit is termesztünk, ezen az oldalon az álló muskátlikkal foglalkozunk.

A muskátli az egyik legkedveltebb nővényünk, a közhiedelem szerint magyar virág, pedig nem is őshonos nővény, dél-Afrikából származik, ahol félfás cserjeként nő. Minden esetre mi sajátunknak tekintjük és nincs is olyan kert ahol ne találnánk belőle egy-két darabot. Természetesen ezek már nemesített muskátlik, amik a különböző ültetési szokásainkhoz vannak kinemesítve. Így találunk alacsony vagy törpe fajtákat ezek a fajták balkonládák, kővályúk, illetve más edények beültetésére vannak kinemesítve, kis növekedésük ellenére sok virágot hoznak és jól bokrosodnak. Vannak közepes növekedésű fajták, melyek inkább ágyásokba vagy nagyobb edényekbe ültetve mutatnak jól. És végül a nagy illetve magas fajták, amik már nagyon hasonlítanak az eredeti muskátlikhoz szinte már cserjének beillő növekedésükkel. Ezeket már csak szabadföldi ágyásokba ültessük. A muskátlikat tizenkettes cserépbe ültetve áruljuk. Megvételük után minden képen szükséges az átültetésük, mert a cserép is kicsi már neki és a tápanyag is kifogy a földből, amiben van. Azonban ha át is ültettük a nyár folyamán néhány tápoldatozásra mindenkép szükség lesz. Még valamit az átültetésről, ezt valószínűleg minden oldalon le fogom írni, ha bármilyen nővényt ültetünk a későbbi növekedését, minőségét az edény vagy láda nagysága határozza meg! Minden nővény szabadföldi ágyásba kiültetve lesz a legszebb, de hát szeretünk edényekbe is ültetni ilyenkor, ha lehet, válasszunk minél nagyobbat, és úgy helyezzük el, hogy az edényt ne tűzze a nap, a földjét pedig takarjuk fenyőkéreggel.
Sok színben ültetünk muskátlit, a teljeség igénye nélkül láthatnak párat az oldalsávon illetve a képgalériában.

A muskátli gondozása:

Pár szót az igényeiről:
Meg kell jegyeznem ezek csak általános igények, minden növény igényeit nagyban befolyásolják a környezeti tényezők (hőmérséklet, páratartalom és a legfontosabb a fény) amiket mi nem tudunk befolyásolni. Így például ugyan az a fajta muskátli tud, másképp viselkedni mondjuk ugyan az az utca, két szemben levő házánál is.
A föld igényéről:
A szakirodalom szerint laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű….. de hát amilyet kapunk, mivel általában már senki sem áll neki maga földet keverni. A benzinkutaknál és nagyáruházakban kapható olcsó virágföldek szinte csak tőzegből állnak, ezzel nincs is baj, mert a kertészek is szinte csak tőzegbe ültetnek, viszont így az öntözés és tápoldatozás sokkal nagyobb odafigyelést igényel. A drágább virágföldek már több összetevőből állnak, de ha van, egy kis kerti földünk nyugodtan keverhetünk mindkettőhöz, így spórolni is tudunk egy kicsit.
A tápanyag igényéről:
Tápanyag igényes! Bővebben, ha napos meleg helyre kerül, akkor óhatatlanul is túl fogjuk öntözni, vagyis a sok öntözéssel kimossuk a tápanyagot a talajból. Próbáljuk kicsit szárazon tartani a nővényt és valamilyen tápoldattal pótolni a kimosott tápanyagot. A növényeken is jól látszik ez, a túlöntözött, tápanyaghiányos nővények egyre világosabb zöldek lesznek. Az elején azt írtam, hogy néhányszor tápoldatoznunk kell a muskátlit. Ez a néhányszor elég tág fogalom, amikor sokat kell öntöznünk ez, jelentheti azt is , hogy majdnem minden nap, amikor ritkábban kell öntöznünk akkor heti egy-két alkalommal, tápoldatozzunk. A tápoldat készítésnél vigyázzunk a megfelelő hígítási arányra, sokat számit és nagyot lehet hibázni vele!

vissza a lap elejére


© 2007 pammerendre.hu