Váltás normál méretre
Utcakép

Útvonalterv

Műhold
Köszöntjük kertészetünk bemutató oldalán


Ahogy az egynyári virágok oldalon is írtam, sokféle szép növényt ültethetünk a kertbe, olyan sok félét, hogy ennyi virágot nem is tudunk megtermelni a kertészetünkben. Az itt található oldalakon sokkal több virágról lesz szó, mint amennyit mi termelünk, de mindig igyekszünk a lehető legtöbb virágból vetni, illetve ültetni.
Igaz nem túl nagy mennyiségben, leginkább csak lakossági célra.
A bal oldali menüben található oldalakon írok a különböző növényekről.
Külön írok, az egynyári virágokról, az egynyári virágok fajtáiról fény, víz, hőmérséklet igényéről. A muskátlikról, azok igényeiről és, hogy milyen helyre érdemes ültetni őket. A futó virágokról, melyik, hogy bírja a balkonládákat. Az árvácskákról azok hihetetlen sokszínűségéről. Külön oldalt nyitottam a két kedvenc begónia fajtámnak is, a Dragon Wingnek és a Gumósbegóniának.
Minden oldalon lesz szó a virágok ültetéséről, gondozásáról, betegségeiről, milyen helyet szeretnek, fény hő, víz, tápanyag, virágföld igényeikről.

Márciusban, valamikor a fagyok elmúltával kezdjük az árusítást az árvácskával, majd ahogy nyílnak az egynyári virágok és a muskátlik úgy bővül fokozatosan a választék. Mivel a virágok nem egyszerre nyílnak, ezért vegyük figyelembe, hogy soha nincs egyszerre, minden növényből, kinyílt, eladható virág!

Kertészetünk megtalálható:
Martonvásáron a Jókai Mór útca 20 szám alatt.

Nyitva tartás:
( Csak a tavaszi palántaszezonban.)
Hétfőtől-péntekig 08-12, és 13-17 óráig
Szombaton 08-12 óráig
Vasárnap zárva!
egynyarivirágok
Árvácska Muskátlik Futó virágok Dragon Wing Gumós begónia Normál méret
Sokféle szép növényt ültethetünk a kertünkbe, füveket, cserjéket, fákat, de az igazi színfoltot az egynyári virágok fogják adni, amit ezek közé, alá vagy mellé ültetünk! A Petúniák, Begoniák, Dáliák...stb. teszik igazán széppé és illatossá kertünket! A lentiekben felsorolom azokat a tavaszi virágokat, amelyeket árulni fogunk kertészetünkben.

Az egynyári virágok ára: 150 Ft/db.

A növényekhez fűzött leírások a saját véleményemet és tapasztalatimat tartalmazzák!!!
További képeket a virágokról, a képgaléria egynyári virágok albumában találhatnak.
A Kertivirágblog oldalunkon további véleményeket, tapasztalatokat, hozzászólásokat olvashatnak!
Lobularia maritima(Alissum)- magyarul - Fülesternye
Ismertebb nevén illatosternye vagy mézvirág. Nagyon illatos virága egész nyáron virágzik, a növény alacsony (10-20cm) de elterülő így teljesen kifejlődve 30-40cm átmérőjű majdnem szabályos kőralakú bokrot nevel. A virága lehet fehér,rózsaszín vagy liláskék, mi csak fehér színben termesztjük. A meleg napos helyet szereti, ültetés után párszor öntözzük meg, de később jól tűri a szárazságot, nem kényes majd, hogy nem igénytelen növény. Egyetlen hibája, hogy nagyon szereti a Káposztabolha, ez az apró fekete pattogó bogár képes úgy megrágni az alissumot, hogy csak a száraz hajtások maradnak belőle. Kártételét korán észre lehet venni, mert a leveleire apró lyukakat rág. Szerencsére bármelyik rovarlőszer elpusztítja, így érdemes még a fertőzés kezdetén megpermetezni. Ültethetjük ágyásokba szegélynek, nagyobb növények közé lazító vagy talajtakaró növénynek, sírokon és sziklakertekben is jól mutat.
Antirrhinum majus - magyarul - Oroszlánszáj
Az oroszlánszáj vagy tátika bizonyára mindenkinek ismerős. Ez a tátika majd nem ugyan olyan, mint ami a kertekben lenni szokott csak egy nemesített fajtája, ami alacsony növésű és sokkal több színben kapható. Ez adja egyben az értékét is mivel szép színfoltokat ültethetünk belőle. Szintén mediterrán növény így a napos meleg helyet kedveli, de a víz és tápanyag igénye magasabb ezért rendszeresen öntözzük, és ha van, rá mód néha tápoldatozzuk is. Betegségei ritkák esetleg rozsda, ami ellen réztartalmú szerrel védekezhetünk és levéltetvek, ami ellen valamilyen enyhe rovarölővel. Szabadföldi ágyásokba, sírokra ültethetjük.
Begonia semperflorens - magyarul - Begonia
Sokan ismerik szőlő virágként, Brazíliából származik, melegigényes növény. Bár kiültetéskor sok vizet kíván, amikor megeredt és megerősödött az egyik legstrapabíróbb növény, nyugodtan ültethetjük a leg melegebb, leg naposabb helyre is egész nyáron virágozni fog, még az olyan forró nyarakon is, mint a tavalyi. Három színben termesztjük (fehér, rózsaszín, piros) de mivel van belőle zöld levelű és bronz levelű így tulajdonképpen hat féle szint lehet variálni kiültetéskor. Szinte bárhova ültethetjük, igaz minden növény a szabadföldi ágyásban érzi jól magát, de a begónia azon kevesek egyike, ami kibírja a nagy melegeket is valamilyen edényben (virágláda, kővályú, tálak..stb.). Betegségei elhanyagolhatóak, esetleg lisztharmat az is inkább csak zárt helyen.
Begonia tuberhybrida - magyarul - Gumós begónia
Szintén meleg igényes növény, de ellentétben az előző begóniával ez nem tűri az erős napfényt. A növekedése, virágzata is jóval nagyobb így nagyobb a víz és tápanyag igénye is. Mivel általában edényekbe, ládákba ültetjük, minden képen tápoldatoznunk kell a nyár folyamán, mert a sok öntözéssel kimossuk a tápanyagot a földjéből és a növény elkezd sárgulni. A nevében is benne van, hogy gumót növeszt, késő ősszel hagyjuk a növényt kiszáradni (visszahúzódni) és száraz hűvös helyen átteleltethetjük. Edényekbe, virágládákba ültethetjük, de tűző napra soha ne tegyük.
Catharanthus roseus - magyarul - Rózsameténg
Amilyen forró és száraz volt mostanában a nyár ez a növény az egyik legjobb választás, ha napos helyre akarunk ültetni valamit és nincs lehetőségünk az állandó öntözésre és tápoldatozásra. Sivatagi rózsának, vinkának illetve lusta asszony virágjának is nevezik utalva a kimondottan nagy szárazságtűrő képességére. Azért ültetés után egy párszor meg kell öntöznünk, de ha megerősödött már nagyon jól tűri a szárazságot. Meleg igényes növény ezt vegyük figyelembe az ültetésénél, sokan kiültetik már tavasszal, amikor még hidegek az éjszakák ilyenkor megfáznak a növények, sárgulnak, lehullnak a levelei legjobb esetben is megállnak a fejlődésben és utána is csak nehezen indulnak be újra. Legjobb, ha kora tavasszal árvácskát ültetünk, és amikor az árvácska már elvirágzott akkor ültetjük a vinkát. A meleg igénye miatt, amikor tavasszal elkezdjük árulni még nagyon kicsik a növények, de ehhez képest 30-40 cm-es bokrok, lesznek nyár közepére. Ágyásokba, sírokra ültethetjük napos, meleg helyre.
Celosia argentea - magyarul - Kakastaréj
A kakastaréj tollas virágzatú, törpe fajtáját termesztjük. A növények nem lesznek magasak kb. 20-25 cm-re nőnek, Sárga, narancssárga, piros és lila virágai egész nyáron folyamatosan virágoznak. A meleg napos helyet szereti, tápanyagigényes, ezért jó szerkezetű tápanyagban gazdag földbe ültessük. Szép messziről virító színes ágyásokat ültethetünk belőlük. Betegségei közül talán a rozsda, ami ellen érdemes védekezni.
Senecio cineraria - magyarul - Hamvaska
A legtöbben nyuszifül-ként ismerik, szép hamvas leveleivel díszít, virága jelentéktelen késő ősszel virágzik. Hamvas, ezüstös szára és levele viszont szép színfoltot ad minden virágágyásban. Ültethetjük szegélynek, talajtakarónak vagy lazító színfoltnak más virágzó egynyáriak közé, napos, félárnyékos helyre (sok helyen szerepel majd ez a félárnyékos kifejezés, a legtöbb növény az olyan helyet szereti ahol nem süti reggeltől estig a nap, hanem vagy csak délelőtt vagy csak délután, az ilyen helyet nevezzük félárnyékosnak.) Igénytelen, hideg tűrő növény egy telet át is telel, így az árvácskától kezdve bármelyik növénnyel összeültethető.
Dalia pinnata - magyarul - Dália
Törpe dáliából a dupla virágú Fresco fajtát termesztjük, bár törpe dália azért az ültetésénél vegyük figyelembe, hogy nyár közepére egy jó 40 cm-es bokor lesz belőle, ne ültessük túl közel egymáshoz a növényeket. Szín keverék magot vetünk, így nagyon sok színből lehet választani, de a különleges, érdekes színekből általában csak pár darab van közöttük. Meleg igényes növény, napos félárnyékos helyre ültessük, eleinte gyakran majd később már csak nagy szárazságban kell öntöznünk. Nagy lombot nevel ezért a tápanyag igénye is nagy. Mint minden növény a dália is szabadföldi ágyásban mutat a legjobban, de ültethetjük edényekbe, vályúkba, ilyenkor mindenképpen tápoldatoznunk kell. Betegségei kártevői a fekete levéltetű, ami ellen még csak tudunk védekezni, de a leg bosszantóbb a mesztelencsiga, amitől igen nehéz megszabadulni.
Lobelia erinus - magyarul - Lobélia
Virág ágyásokban szegélynek talajtakarónak ültethetjük, alacsony, elterülő növény, virága kék vagy fehér egész nyáron virágzik. Meleg igényes növény, napos, félárnyékos helyet kedveli, víz igénye közepes, túlöntözni nem szabad, mert hajlamos a berothadásra. Ültethetjük sírokra, sziklakertekbe, edényekbe is magasabb növények alá talajtakarónak, de önmagában is jól mutat. Jelentős betegsége, kártevője nincs.
Gazania rigens - magyarul - Záporvirág
Legtöbben napvirágként ismerik, mivel csak a napon nyílik ki, estére és borult időben pedig becsukódik a gerberához hasonló virága. A fehértől a több féle sárgán keresztül a pirosig sok színben nyílnak nagyon mutatós virágai. Napos, meleg helyre érdemes ültetnünk ahhoz, hogy egész nyáron virágozón, mivel melegigényes növény nem érdemes korán kiültetni, csak amikor már igazán jó idő van. Víz és tápanyag igénye közepes, inkább szárazság tűrő, a túlöntözését kerüljük. Kártevői közül a fekete levéltetvek azok, amelyek ellen védekezni kell.
Impatiens walleriana - magyarul - Nebáncsvirág
Sokféle képen nevezik így például pistikének is bár inkább István, mert ha árnyékos, nyirkos helyre akarunk valamilyen szép, egész nyáron virágzó nővényt akkor az impatiens a legjobb választás. Meleg igényes növény az árnyékos, félárnyékos helyet szereti, de az új fajták a napos helyeken is szépek lesznek megfelelő öntözés, tápoldatozás mellett. A pistikénél is fellép az a helyzet, amit sok helyen leírok, hogy mivel sokat kell majd a nyár folyamán öntöznünk így a sok öntözéssel kimossuk a tápanyagot a földjéből ezért jó pár alkalommal tápoldatoznunk is kell. Sok helyre ültethetjük: árnyas fasorok alá, a ház árnyékában lévő ágyásokba, de például jól mutat az északi fekvésű ablakunk virágládájában is.
Mimulus burnetii - magyarul - Bohócvirág
Még egy, vagyis kettő árnyékkedvelő nővény következik a Bohócvirág, bár a nevük azonos két teljesen más habitusú növényről van szó az egyik a kis bohóc és eggyel lejjebb a nagy bohócvirág. Igényeit tekintve egyformák az árnyékos, félárnyékos helyet szeretik. Ez a kisbohóc, krémszínű, borvörös, narancs, piros és sárga színben kapható, alacsony növekedésű, de az ültetésnél hagyjunk helyet a nővények között, mert hajlamos az elnyúlásra. Elég nehéz rávenni, hogy egész nyáron virágozón ezért zöldujjuaknak, kísérletező kedvűeknek ajánlom.
Mimulus burnetii - magyarul - Bohócvirág
A nagy bohócvirág különleges, sárga, piros foltos virága is, és a nővény maga is nagyobb, mint az előző bohócvirág. Igénye ugyan az. Ezt a növényt is nagy térállással ültessük, ha mégis elnyúlna, visszavágással még rávehetjük az újbóli virágzásra.
Portulaca grandiflora - magyarul - Porcsinrózsa
Régen a vidéki házak előtt az árokpartok szélén a kerítések tövében szinte elmaradhatatlan volt ez az igénytelen, de nagyon mutatós sokszínű virág. Legtöbb helyen kukacvirágként ismerik és amióta megjelentek telt virágú fajtái ismét kezd népszerűvé válni. A napos, meleg helyet kedveli, kimondottan napfényigényes szép telt virágai csak a napon nyílnak, víz és tápanyag igénye kicsi, alacsony elterülő bokrot növeszt ezért szegélynek, talajtakarónak ültethetjük, jól mutat sziklakertekben is. Egész nyáron virágzik és sokat, a rengeteg toktermésből pedig szétszóródnak a magok, így a következő évben is lesz porcsinrózsánk, ha a gyomlálásnál vigyázunk.
Petunia grandiflora - magyarul - Petúnia
Tulajdonképpen nem is tudom kell-e valamit is írnom róla annyira közismert virág. A petúnia az egyik legnépszerűbb virágunk, nagyon sok fajta van belőle az apró virágú minitől kezdve a futópetúniáig. Ez a grandiflora a nagyvirágú fajta a helyétől és ápolásától függően maga a növény is nagy lesz, persze nem magasságban, inkább terjedelmében. Napfény és meleg igényes, rendszeres öntözést igényel, de a túlöntözését kerüljük. A túlöntözött növények elkezdenek sárgulni és elnyúlnak. Itt is leírom, hogy minden növény szabadföldi ágyásokban lesz a legszebb, ez így van a petúniával is, de azért ültethetjük edényekbe, kővályúkba, esetleg balkonládába is, azért ha anyagilag megtehetjük, ládába inkább futópetúniát ültessünk. Sajnos a zöld levéltetvek és a meztelen csigák is nagyon szeretik, ezek ellen védekeznünk kell.
Petunia grandiflora double - magyarul - Petúnia
Teltvirágú vagy duplavirágú petúnia, nevezik szegfűpetúniának is mivel telt virágai a szegfűre hasonlítanak. Növekedése, igényei megegyeznek az előzőével csak a virág formája és mérete más, nagyobbak és szebbek a virágai, sajnos ezt azzal kell megfizetnünk, hogy kevesebb virágot hoz.
Petunia grandiflora - magyarul - Petúnia
Egy pár szóban csak a színválasztékról: fehér, piros, burgundi, orchidea, rózsaszín és kék színben fogunk petúniát árulni.
Salvia splendens - magyarul - Paprikavirág
>Egy másik közismert virágunk a paprikavirág nagy piros virágai messziről virítanak, több fajta van belőle a különbség a növekedésében van közöttük mi a közepes növésű fajtát áruljuk ez kb. 30-40cm-es lesz. Napos meleg helyre ültessük, nagy törődést nem igényel. Párszor öntözzük meg, ha tehetjük tápoldattal, akkor a levelei szép sötétzöldek lesznek. Kártevői közül a levéltetvek ellen kell védekeznünk.
Tagetes patula - magyarul - Bársonyvirág
Népies nevét nem túl kellemes szagáról kapta: Büdöske, bár jó illata, nincs de virágai nagyon mutatósak. Ez a büdöske, a patula alacsony növésű, sok kisebb virágot hozó fajta. Sok színben létezik, mi csak a képen látható pirosas, narancsosan erezett virágú fajtát termesztjük. Alacsony növekedésű így ültethetjük szegélynek ágyások szélére, utak mellé, de kővályúkban, edényekben is jól mutat. Napos, meleg helyet szereti, árnyékba ne ültessük, mert elnyúlik és sokkal kevesebb virágot hoz. Igénytelen növény, ha jó szerkezetű talajba ültetjük, egy-két öntözésen kívül mást nem igényel.
Tagetes erecta - magyarul - Bársonyvirág
Szintén büdöske, de a nagyvirágú büdöske, ebből is sok fajta van, amelyek általában a magasságukban térnek el. Mi a legalacsonyabb fajtát termesztjük sárga és narancssárga színben. Igényei megegyeznek az előzőével, a magassága is, de a virága sokkal nagyobb, labdaszerű gömb alakú. Itt is úgy van, hogy a nagy virágból viszont kevesebbet kapunk, virágait egyesével, kettesével egymásután hozza, ezért amikor már látszik, hogy elnyílnak, akkor csípjük ki az elnyíló virágot így előbb hozza a következőt. Ezzel megelőzhetjük a nagyfejű büdöske legnagyobb hibáját a berothadásra való hajlamát, ugyan is a nagy virág összegyűjti a vizet, megáll benne, és ha nem tud kiszáradni, elkezd rothadni, amit ha nem veszünk észre, akkor a virág belerothad a növény közepébe és az egész növényt elpusztítja. Ez álltalában kora tavasszal szokott előfordulni, amikor még sok eső esik, később, amikor megjönnek a nagy melegek ez már nem szokott bekövetkezni.
Verbena hibrida - magyarul - Kerti verbéna
A kedvencem. A verbénát a kerti vasfű nagyon sok fajtájából nemesítették ki. Hibrid, úgy nemesítették ki, hogy alacsony, tömött bokrot neveljen, és abból álljanak ki ernyős virágai, amik sokáig virágoznak, sok színben kapható, nekünk fehér, piros, rózsaszín, narancssárga, kék-szemes, piros-szemes színben lesz. Meleg és napfényigényes növény, a vízigénye közepes, ültetés után egy ideig többször majd egyre kevesebbszer öntözzük, akkor is, ha lehet tápoldattal. A nálunk kapható verbéna alacsony növésű, jól bokrosodó fajta, növekedése az öntözéssel és a tápoldatozással jól szabályozható, minél szárazabban tartjuk annál kompaktabb növényt kapunk. Nagyon szép virágai mindenhol jól mutatnak, ültethetjük virágágyásokba, utak, járdák mellé szegélynek, edényekbe, vályúkba, ládákba. Egyetlen hibája, hogy amilyen szép olyan finom is lehet, mert minden kártevő szereti: az atka, a levéltetű, a tripsz, a meztelencsiga. Egy-két rovarölös permetezést azonban szerintem mindenképpen megér.
Zinnia elegans - magyarul - Rézvirág
A házi kertekben sok helyen megtalálható legényrózsa egy nemesített változata, nemesítés itt is a növekedés nagyságára összpontosul, vagyis inkább a növekedés kicsinyítésére. A nálunk kapható zinnia alacsony növésű, bokrosodó fajta, magassága tulajdonképpen a kertészetben dől el, amilyen alacsonyra sikerül megcsinálni olyan alacsony lesz kiültetés után, ugyanis kiültetés után már nem sokat nő inkább bokrosodik. A meleg napos helyet szereti, az öntözést meghálálja, de a túlöntözést kerüljük.
árvácska
Egynyári virágok Muskátlik Futó virágok Dragon Wing Gumós begónia Normál méret
Az árvácska ára:150 Ft/db.

Ültetési tipp: Kora tavasszal árvácska, majd utána nyárra Catharanthus(Rózsameténg).

Árusítás: Tavasszal: márciustól.


Viola wittrockiana:

Az árvácska


Ítt csak néhány általános tulajdonságát írom le, mivel ez az árvácska már ugysem az az árvácska. Az általunk termesztett árvácskák ugyanis már F1-es hibridek, ami azt jelenti, hogy nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkező árvácska fajta keresztezéséből jöttek létre. Ez meglátszik már az igényeinél is. Az eredeti árvácska ugyanis a hűvös, párás félárnyékos helyet szereti, ezzel szembe a mai hibridek már a tűző napos meleg helyeken is nagyon szép növényt és óriás virágot produkálnak. Ebből adódik, hogy a bemutatását is legszívesebben úgy kezdtem volna, hogy a legek növénye. A leghosszabb tenyészidejű figyelembe véve a szeptemberi ültetéstől a június vége július elejei elvirágzásáig tartó kilenc hónapot főleg az olyan szerencsés évben, mint a 2006-2007-es amikor egész télen virágzott. A fajtaválasztékról itt azért nem írok, mert kertészetünkben képtelenség lenne helyhiány miatt minden fajtából tartani, mi csak a jelenleg legjobbnak mondható két fajtát az óriás virágú Colossus és a nagy virágú Delta árvácskát termesztjük. Ugyan így van ez a szín választékkal, bár az óriás virágú fajtákból még nem de a nagyvirágu Deltából már szinte kimeríthetetlen a szín választék.


Kétszer ültetethetünk árvácskát ősszel és tavasszal. Az őszi árvácskát szeptember elején kezdjük árulni, és a fagyok beálltáig, álltalában oktober végéig, november elejéig áruljuk. Ebben az időszakban tudjuk az elvirágzott vagy már kipusztult egynyári virágainkat árvácskára cserélni, és így még van ideje az árvácskának is begyökeresedni, megerősödni. Akiknek olyan sokáig szép és egeszséges volt az egynyári viráguk, hogy már nem tudták ősszel kicserélni árvácskára, azoknak tavasszal amikor az időjárás engedi, márciusban és áprilisban még van lehetősége árvácskát ültettni. Igaz ilyenkor már csak egy-két hónapig fog diszíteni, de legalább lesz idönk kivárni a melegigényes egynyári virágokat, mint például a Chatarantus.

A ma divatos ár-érték arányban is a legjobb növény tekintettel a száz forint körüli árával ilyen hosszú tenyészidővel, ilyen bőséges választékkal.


Bár a kertészeknek ez természetes de sokan még mindig nem tudják ezért muszáj itt leírnom, hogy az árvácska nem fagy meg. Az őszi ültetésből télen elég sok kipusztul, ez azért van, mert a túl kemény hidegben nem tud a növény vizet felvenni, vagy befülled a megkeményedett hótakaró alatt. A legnagyobb baj viszont, az szokott lenni, hogy mindenki megvárja az utolsó pillanatot vagyis közvetlen a fagyok előtt ülteti el az árvácskát így annak nincs ideje begyökeresedni!!!
Főleg temetőkben sírok beültetésére használták, de szerencsére egyre többen ültetnek a ház köré ágyásokba, közterületeken parkokba és már virágládákban, edényekben is megjelenik.

Az árvácska 25-30cm átméröjü 20-25cm magas növény lesz, ültetésénél vegyük figyelembe, hogy akkor mutat jól ha marad a növények között egy kis hely. Ez azért is jó mert mind a beültetésnél mind a kiszedésnél vagyis amikor például egynyári virágra cseréljük hasznos fogás a közé ültetés: amikor cseréljük a növényeket nem dobjuk ki a régi növényeket, hanem közé ültetjük az újat. Így amig megerösödik az új növény addig is lesz virág a kertünkben.
muskatli
Árvácska Egynyári virágok Futó virágok Dragon Wing Gumós begónia Normál méret
A muskátlik ára 500Ft/db

Árusítás: áprilistól a készlet erejéig.


Pelargonium zonale:

Álló vagy paraszt muskátli


Álló és futó muskátlit is termesztünk, ezen az oldalon az álló muskátlikkal foglalkozunk.

A muskátli az egyik legkedveltebb nővényünk, a közhiedelem szerint magyar virág, pedig nem is őshonos nővény, dél-Afrikából származik, ahol félfás cserjeként nő. Minden esetre mi sajátunknak tekintjük és nincs is olyan kert ahol ne találnánk belőle egy-két darabot. Természetesen ezek már nemesített muskátlik, amik a különböző ültetési szokásainkhoz vannak kinemesítve. Így találunk alacsony vagy törpe fajtákat ezek a fajták balkonládák, kővályúk, illetve más edények beültetésére vannak kinemesítve, kis növekedésük ellenére sok virágot hoznak és jól bokrosodnak. Vannak közepes növekedésű fajták, melyek inkább ágyásokba vagy nagyobb edényekbe ültetve mutatnak jól. És végül a nagy illetve magas fajták, amik már nagyon hasonlítanak az eredeti muskátlikhoz szinte már cserjének beillő növekedésükkel. Ezeket már csak szabadföldi ágyásokba ültessük. A muskátlikat tizenkettes cserépbe ültetve áruljuk. Megvételük után minden képen szükséges az átültetésük, mert a cserép is kicsi már neki és a tápanyag is kifogy a földből, amiben van. Azonban ha át is ültettük a nyár folyamán néhány tápoldatozásra mindenkép szükség lesz. Még valamit az átültetésről, ezt valószínűleg minden oldalon le fogom írni, ha bármilyen nővényt ültetünk a későbbi növekedését, minőségét az edény vagy láda nagysága határozza meg! Minden nővény szabadföldi ágyásba kiültetve lesz a legszebb, de hát szeretünk edényekbe is ültetni ilyenkor, ha lehet, válasszunk minél nagyobbat, és úgy helyezzük el, hogy az edényt ne tűzze a nap, a földjét pedig takarjuk fenyőkéreggel.
Sok színben ültetünk muskátlit, a teljeség igénye nélkül láthatnak párat az oldalsávon illetve a képgalériában.

A muskátli gondozása:

Pár szót az igényeiről:
Meg kell jegyeznem ezek csak általános igények, minden növény igényeit nagyban befolyásolják a környezeti tényezők (hőmérséklet, páratartalom és a legfontosabb a fény) amiket mi nem tudunk befolyásolni. Így például ugyan az a fajta muskátli tud, másképp viselkedni mondjuk ugyan az az utca, két szemben levő házánál is.

A föld igényéről:
A szakirodalom szerint laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű….. de hát amilyet kapunk, mivel általában már senki sem áll neki maga földet keverni. A benzinkutaknál és nagyáruházakban kapható olcsó virágföldek szinte csak tőzegből állnak, ezzel nincs is baj, mert a kertészek is szinte csak tőzegbe ültetnek, viszont így az öntözés és tápoldatozás sokkal nagyobb odafigyelést igényel. A drágább virágföldek már több összetevőből állnak, de ha van, egy kis kerti földünk nyugodtan keverhetünk mindkettőhöz, így spórolni is tudunk egy kicsit.
A tápanyag igényéről:
Tápanyag igényes! Bővebben, ha napos meleg helyre kerül, akkor óhatatlanul is túl fogjuk öntözni, vagyis a sok öntözéssel kimossuk a tápanyagot a talajból. Próbáljuk kicsit szárazon tartani a nővényt és valamilyen tápoldattal pótolni a kimosott tápanyagot. A növényeken is jól látszik ez, a túlöntözött, tápanyaghiányos nővények egyre világosabb zöldek lesznek. Az elején azt írtam, hogy néhányszor tápoldatoznunk kell a muskátlit. Ez a néhányszor elég tág fogalom, amikor sokat kell öntöznünk ez, jelentheti azt is , hogy majdnem minden nap, amikor ritkábban kell öntöznünk akkor heti egy-két alkalommal, tápoldatozzunk. A tápoldat készítésnél vigyázzunk a megfelelő hígítási arányra, sokat számit és nagyot lehet hibázni vele!


Mások véleményéröl a Kertivirágblog oldalunkon olvashatnak!
futoviragok
Árvácska Muskátlik Egynyári virágok Dragon Wing Gumós begónia Normál méret
A futó virágok ára 450Ft/db

Árusítás: áprilistól a készlet erejéig.
Futó növényekből több félét is termesztünk: futó muskátlit, futó petúniából kis és nagy virágut, futó verbénát, plectantust vagyis áltömjént, ami mint szúnyogűző terjedt el, bidenst ( más néven balkon gold ), amit a futó muskátli közé szoktak ültetni kellemes színfoltot adva sárga virágával illetve sanvitaliát ( tömpevirágot ) aminek szintén sárga a virága.

Futó muskátli:

Futó muskátliból (első kép) a hagyományos tiroli fajtát ültetjük. Közismert fajta mindenki megpróbálta már több-kevesebb sikerrel és általában jól is szokott sikerülni. Vehetünk belőle olcsó kiscserepes dugványt vagy drágább előnevelt nővényt is. Az előbbiből később és lassabban az utobiból előbb és gyorsabban lesz elfogadható, sok virágot és dús lombot nevelő növény. Bármelyiket is vesszük, néhány dologra figyeljünk:
A láda, amibe ültetjük minél mélyebb és szélesebb legyen, ültethetjük cserépbe is, de az is nagyobb legyen, mint amilyenben vettük (minimum a kétszerese), sokat így se várjunk tőle mivel a futó muskátli és általában a futó növények nagyon tápanyag igényesek, nagy lombot nevelnek és ehhez nagy gyökérzetet, mindehhez kevés egycserépnyi föld. Próba képen kiüthetünk egyet a cserepéből, azt fogjuk látni, hogy a cserépben már semmi sincs csak gyökér, ennek az a következménye, hogy hiába öntözzük, tápoldatozzuk már, nincs, ami megkösse a vizet és a tápanyagokat.
A második a föld lenne, de nincs nagy választási lehetőség, amit kapunk a benzinkutaknál, boltokban, áruházakban majdnem mind egyforma, persze a drágábbak között vannak jó minőségűek, de azt ki kell tapasztalni melyik a jobb.
A harmadik és legfontosabb a tápanyag-utánpótlás, ahogy az álló muskátliknál már leírtam a nyári nagy melegekben a sok öntözéssel kimossuk a tápanyagot a földből, ezért azt tápoldattal mindenképpen pótolni kell. Hetente legalább kétszer, de egy jól beállított és kipróbált hígítású tápoldattal akár minden öntözésnél tápoldatozhatunk.

Futó petúnia

Futó petúniából rózsaszint, fehéret, kéket, és lilát ültetünk. Ezeket 10,5-es cserépben vagy 21-es kaspóban áruljuk, a cserepes futópetúniát ládák, virágvájuk, edények beültetésére használhatjuk (második, harmadik kép). A kaspósakat természetesen fel, ki és oda akaszthatjuk, ahol éppen helyünk van. (negyedik, ötödik...kép).

A futó petúniák ültetésére és igényeire ugyan az igaz, mint a futó muskátlira, csak hatványozottan. Sokkal tápanyag-igényesebb, a kaspós vagy edénybe, ne agy isten cserépbe ültetett futó petúniát szinte állandóan tápoldatozni kell.

A futó verbénáról, balkongoldról, és a szunyogűzöröl a késöbbiekben.
dragon
Árvácska Muskátlik Futó virágok Egynyári virágok Gumós begónia Normál méret
A Dragon wing ára 600Ft/db

Árusítás: áprilistól a készlet erejéig.
Begonia x hybrida    Dragon Wing

Sárkányszárny
Külön oldalon szeretném bemutatni ezt a különleges begónia fajtát. Kevesen ismerik, pedig ugyan olyan elterjedtnek kellene lennie, mint a muskátliknak, hihetetlen virágzó képessége és sokoldalú felhasználhatósága miatt. Itt is leírom, hogy az alábbiak a saját véleményemet tükrözik, írom ezt azért, mert tapasztalataim alapján sokkal többet tud ez a növény, mint amit a szakirodalom állít róla. A két felső képen egy két éves, átteleltetett Dragon Winget láthatnak, nem lett vissza húzódtatva, csak kb. a kétharmadánál visszavágva száraz meleg helyen nagyon kevés öntözéssel átteleltetve. Sok levelet ledobott magáról és mivel télen is virágzott egy párszor meg kellett tisztítani a rossz levelektől és elhullott virágoktól. Ezzel a Dragon Winggel fogok példálódzni: a kertészetünk közepén áll egész nyáron vevő csalogatóként egy lebetonozott területen a tűző napon ahol reggeltől késő délutánig süti a nap, pedig elvileg nem bírja a közvetlen napfényt. Véleményem szerint a nem teljesen árnyékos helytől a napos helyig mindenhol szépen megél, a különbség annyi lesz, hogy a napos helyen sötétebb és bordósabb lesz a levele, ami még mutatós is, a virágok is sötétebb pirosak, míg az árnyékos helyre ültetett növényeknek világoszöld lesz a levele és a virágok is halványabbak lesznek. Ezen a betonos helyen úgy átforrósodik a növény, hogy szinte minden nap csonttá szárad, de kibírja! Igaz minden nap megöntözöm a többi növénnyel együtt, de tömlővel, felülről, spriccelve, mivel nincs idő a külön babusgatásra. Ha árnyékosabb helyen van, ezt persze kerüljük, mert itt nem tud leszáradni a növény és elterjedhetnek a gombabetegségek. Rovar kártevőt én a két év alatt nem láttam rajta, ez ellen nem igen kell védekeznünk. A tápoldatozás: ahogy a muskátliknál is írtam, ha van egy jól kipróbált hígítási arányunk, akkor minden nap öntözhetjük tápoldatos vízzel, egyébként heti egy-két alkalommal. Itt is érvényes, hogy minél nagyobb edénybe ültetjük a növényt annál nagyobb lesz. Végül, hogy hova ültethetjük, hát szinte bárhova: ágyásokba, balkonládába, lógatható kaspóba, kőedényekbe. Az utóbbi két mondat azért összefügg, ha kaspóba illetve kis méretű virágládába ültetjük, akkor viszonylag kis növényeket kapunk, amennyiben nagy kőedénybe vagy nagy cserépbe(legalább 50cm átmérő), akkor sokkal nagyobbakat.

Próbálják ki, nem fognak csalódni!
És ha kiprobálták írják meg a Kertivirágblog oldalunkon!
gumos
Árvácska Muskátlik Futó virágok Dragon Wing Egynyári virágok Normál méret


Begónia    tuberhybrida
Gumós begónia


Egy másik nagyon szép begónia fajtával folytatjuk, ez a gumós begónia. Kimondottan árnyékkedvelő nővény a tűző napot egyáltalán nem viseli el, a levelei és a virágai is megégnek az erős napsütéstől, ezért csak árnyékos helyre ültessük, de árnyékos helyre a leg jobb, a legszebb és a leg mutatósabb virág.
Nos, ebből a mondatból kitűnik, hogy az egyik kedvenc virágom.

Pedig nem egyszerű megcsinálni, mert különlegesek az igényei. Különleges, mert ugyan, csak az árnyékban marad meg, de kimondottan melegigényes nővény. Különleges a víz igénye is, mert bár vízigényes növény és a nagy melegekben sokat kell öntözni tulajdon képen jól tűri a szárazságot is mert a gumóiban és a pozsgás szárában sok vizet tud tartalékolni. A tápanyag igénye is érdekes, mert az erős tápoldat megégeti a gyökereit, de tápanyag igényes növény. Ahhoz, hogy szép sötét lombú virágokat kapjunk elengedhetetlen a heti kétszeri tápoldatozás. A helyes keverési arányra nagyon vigyázzunk!

És, hogy hova ültessük, olyan helyre ahol nyáron de.10-töl du. 16-ig nem süti
a nap, erre kiválóan alkalmas az észak-északnyugti fekvésű ablakunk, teraszunk, utcafrontunk. Ültethetjük szabadföldbe fák, bokrok alá illetve árnyékban elhelyezett edényekbe is.
A nevében is benne van, hogy gumót növeszt, késő ősszel hagyjuk a növényt kiszáradni (visszahúzódni) és száraz hűvös helyen átteleltethetjük.
Rovar kártevője és betegsége kevés van, ezek ellen nem igen kell védekeznünk. Este ne öntözzük, mert ha a virágjában bent marad a víz éjszakára, az hajlamos a rothadásra.